Hlavní nabídka



2013/09/14 - Erbovní slavnosti PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Tradiční Erbovní slavnosti Králova Pole se již tradičně neobešly bez účasti královopolských hasičů.

V 16,00 hodin proběhly ukázky činnosti: Zahájili mladší i starší žáci, kteří předvedli požární útok s vodou ze základny.

Následovala ukázka použití jednoduchých hasebních prostředků: Na místě byl nainstalován relativně útulný pokojík, v něm v křesle posedával ne zcela střízlivý nájemník, který občas vstal - což však raději neměl dělat, protože přitom rozlil alkohol a shodil do postele hořící svíčku (svíčka byla postavena na televizi, která špatně fungovala, do postele byla shozena dynamickým poklepem ve snaze přimět televizi k provozu). Pohotová nájemnice hadrou probrala nájemníka a rovněž hadrou uhasila hořící textilie na posteli. Soused pak s pomocí přáškového hasicícho přístroje uhasil hořící kapalinu. Poté ješě proběhla ukázka hašení televizoru hasicím sprejem a hašení nábytku vodním hasicím přístrojem.

Hlavní ukázka pak poběhla následovně: Na prostranství byla postavena stáj se senem a s modelem koně, opodál pak stáj se dvěma živými koni. Pádem elektrického osvětlení do kupy sena se stáj vznítila. Místní zemědělci začali ohěň hasit pomocí kýblů vody a ohlásili požár hasičům. Na místo přijel automobil Seat a CAS 32 Tatra 815. Posádka Seatu provedla odpojení elektrické energie a odstranila řetěz ze vrat. Posádka CAS 32 provedla provotní průzkum s útočným proudem, ohroženého koně pak posádka evakuovala (hřbet byl kryt namočenou pokrývkou, obličej rovněž byl zakrytý). Mezitím přijela cisternová stříkačka CAS 25, posáda odvedla do bezpečí živé koně. Stáj byla následně dohašena dvěma útočnými proudy.  Po skončení ukázky si mohly děti zastříkat z proudnice.

Zájemci si mohli dále prohlédnout výstavku hasičské výstroje, děti si mohly zastříkat na maketu hořícího domu.

Po celou dobu Erbovních slavností SDH Brno - Královo Pole zajišťoval požární dozor.  Naštěstí nebylo hasebního zásahu potřeba.