Hlavní nabídka



2017/09/16 - Erbovní slavnosti PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Erbovní slavnosti Králova Pole

16. 9. 2017. Slovanské náměstí

Letošní ročník královopolských Erbovních slavností se již tradičně neobešel bez ukázek činnosti královopolských hasičů. Byl trochu poznamenán nepřízní počasí, ale i tak se na Slovanském náměstí sešlo nemalé množství návštěvníků a zájemců.

Ukázky činnosti hasičů se konaly na prostranství v rohu Slovanského náměstí, při ulici Bulharská. Ukázky zahájili mladí hasiči. Starší žáci předvedli štafetu pořárních dvojic - požárně technickou disciplínu, ve které je potřeba jak rychlosti, tak i velké přesnosti provedení (jedna dvojice soutěžících nejprve vytvoří vedení od hydrantového nástavce, druhá dvojice je potom předně určeným postupem sbalí). Poté mladší žáci předvedli požární útok s vodou ze základny - s pomocí přenosné motorové stříkačky čerpali vodu z kádě a dvěma útočnými proudy pak sráželi terče. Ačkoliv se ukázky účastnili i nováčci, podařila se v rychlém čase a bez chyby. Pak přišla na řadu ukázka hašení. Na prostranství stála maketa domečku ze dřeva. Na jeho střeše nepříliš šikovný řemeslník prováděl svařování. A tak došlo k požáru a posléze k výbuchu tlakové lahve (imitovaného pyrotechnikou). Jeho manželka, poté, co se trochu vzpamatovala z úleku. přivolala hasiče (k tomu jí posloužil mobilní telefon jedné z přihlížejících osob). Na místo přijela tři hasičská vozidla. Po krátkém zhodnocení situace byl vytvořen první útoční proud na oheň a byly zahájeny záchranné práce s cílem vyprostit postiženou osobu z nebezpečného prostoru. Pomocí nosítek a dvou žebříků byla osoba čtyřmi hasiči snesena za střechy a byla jí poskytnuta první pomoc (bylo nutno provádět kardiopulmonální resuscitaci a byl použit automatický externí defibrilátor, po úspěšné resuscitaci byly ošetřeny nejhorší z popálenin). Mezitím pomocí druhého útočného proudu vedeného na střechu budovy byl dohašen požár, současně byly z prostoru vyproštěny tlakové lahve. Na závěr si mohli zájemci (zejména z řad dětí) zastříkat vodou.

Po celou dobu slavností si mohli zájemci prohlédnout výstavku současné i historické výstroje, případně prohlédnout fotografie z činnosti sboru i oddílu mladých hasičů. Po dobu slavností náš sbor zajišťoval požární hlídku i zdravotní službu, ani jednoho naštěstí nebylo potřeba využít.