Hlavní nabídka



2010/09/18 - OSLAVY 130. VÝROČÍ ZALOŽENÍ SBORU PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

V sobotu 18. 9. 2010 se odehrála hlavní část oslav 130 let činnosti našeho sboru.

Dopoledne se konala 130. Výroční valná hromada sboru v restauraci Na Kotelně v Herčíkově ulici.
Byla zhodnocena činnost v uplynulém desetiletí; přestože bylo velmi náročné a někdy šlo o samotnou existenci sboru, výčet provedené práce (ať už při zásahové činnosti, údržbě či opravách techniky a požární stanice, asistenčních služeb či akcí pro veřejnost) byl obstojně dlouhý... Naše pozvání přijali hosté - starosta Městské části Brno - Královo Pole Ing. Ivan Kopečný, místostarosta MČ Brno - Královo Pole Bc. Miloslav Humpolíček, členka výkonného výboru Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Zdena Jandová (která rovněž zastupovala OSH Brno - město a SDH Brněnské Ivanovice), zástupci sborů z Komína, Ořešína, Soběšic, Jundrova, Lelekovic a Přízřenic. Hosté i členové sboru byli obdarováni pamětními medailemi, které věnovala Městská část, a dále souborem fotografií ze 130 let činnosti - ať už na papíře či na CD v elektronické podobě. Byla předána vyznamenání déle působícím členům; Jan Šrůtek a Milan Šrůtek dostali vyznamenání Za zásluhy, Jan Škorpík byl oceněn vyznamenáním Za zásluhy o výchovu.

Odpoledne při zahájení Erbovních slavností na Slovanském náměstí byla do služeb sboru předána rekonstruovaná cisternová automobilová stříkačka CAS 32 Tatra 815, za přítomnosti starosty městské části Brno - Královo Pole, ing. Ivana Kopečného a zástupců Jihomoravského kraje. Vozidlo bylo svěřeno do služby s přáním, aby dobře sloužilo, nicméně aby jej bylo nutno využívat při ostrých zásazích pokud možno co nejméně...

Vdolní části Slovanského náměstí se pak oderály ukázky zásahů historickou a současnou technikou. Pro tyto účely byl zde postaven dřevěný domek, který byl průběžně podpalován.
Nejprve předvedli hasiči z SDH Čebín zásah ruční stříkačkou. Práce u stříačky je fyzicky náročná, takže na pomoc bylo přizváno obecenstvo - zejména z řad přihlížejících dětí.
Poté členové SDH Brno - Královo Pole předvedli útok s pomocí přenosné motorové stříkačky PS8 z roku 1956 z přívěsu PPS8, v dobových stejnokrojích. Při útoku třemi proudy se mohli diváci přesvědčit, jak nelehká byla práce i manipulace v době, kdy standardní výbavou hasičů byly pouze konopné (nikoliv izolované) hadice...
Další ukázka spadala dobově do 80. let, jednalo se o zásah z vozidla CAS 25 Škoda 706 RTHP ("trambus") - 2.vůz SDH - v původní podobě bez výraznějších úprav od doby výroby v r. 1983; předvedli rovněž členové SDH Brno - Královo Pole. Jednalo se o útočný proud, vniknutí do objektu za pomoci bourací sekery a vyproštění raněného.
Následovaly ukázky zásahu soudobou technikou. Nejprve členové SDH Lelekovice předvedli zásah z vozidla CAS 25 K; poté členové SDH Brno - Husovice provedli odhašení vysokotlakým proudem z vozidla CAS 20 MAN.

Během odpoledne si mohli návštěvníci Erbovních slavností prohlédnout další vozidla na výstavce techniky v prostoru před základní školou na Slovanském náměstí. Jednalo se hlavně o cisternovouautomobilovou stříkačku CAS 15 ZIL z SDH Brno - Útěchov, která předtím jako hlavní výjezdové vozidlo sloužila v Brně - Králově Poli (viz fotografie z historie sboru); dále vzpomeňme skříňový automobil Praga RN, CAS 32 Tatra 148 z SDH Brno - Komín, nebo CAS na podvoku MAN z SDH Brno - Soběšice.

Od 13 hodin do večer byla otevřena výstava z historie i současnosti SDH Brno - Královo Pole v Malé královopolské galerii na Husitské ulici. Kromě fotografií a dokumentů z historie i současnosti (nechyběl například výkaz činosti sboru v době příchodu fronty a osvobozovacích bojů v roce 1945, děkovný dopis velvyslanectví USA za spolupráci s jednotkami armády USA při povodních v roce 2002, nebo čestnéuznání za zásah při výbuchu teplárny na Špitálce v roce 1975) si mohl návštěvník prohlédnout pracovní stejnokroje, stejnokroje mladých hasičů, přilby, přenosné motorové stříkačky PS 8 (DKW ze 40. let a THZ z r. 1961), stroj PS 12, stroj PS 2/3, další již historickou výzbroj, nemalé množství pohárů a v neposlední řadě sbírku modelů hasičských aut, kterou ochotně zapůjčila Hana Pirklová z SDH Brno - Útěchov.
Výstava bude přístupná do pátku 24.9., a to každý den v době 10-12 a 13-17hod.


K příležitosti 130. výročí sbor věnoval část cen na krajské kolo soutěže dorostu i na krajské kolo hry Plamen; obě soutěže se konaly v Brně v měsíci červnu.