Hlavní nabídka



2011/09/17 - Erbovní slavnosti Králova Pole PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Letošní, již 21. ročník královopolských Erbovních slavností se tradičně neobešel bez účasti našeho sboru.
Návštěvníci si mohli prohlédnout stánek s výstavkou soudobé i historické hasičské výstroje, starších i novějších hasicích přístrojů a ručních stříkaček, popřípadě prohlédnout fotografie (v papírové podobě i na počítači) z činnosti sboru i dětského oddílu.
V 17 hodin se konaly ukázky: Nejprve mladší a po nich starší žáci zdárně předvedli požární útok s vodou dle směrnic hry Plamen se strojem PS 12. Potom dorostenci předvedli běh na "100 m s překážkami", lehce upravený s ohledem na prostorové možnosti (tedy běh na cca 50 m s překážkami), pozornost upoutal hlavně přeskok přes 2m bariéru. Pak přišlo na hlavní ukázku jednotky - zásah na požár lesa (les byl za tímto účelem vytvořen na asfaltové ploše na křižovatce Slovanské nám. / Bulharská ulice). Ukázka začala vcelku nevinně - čtyři "taky-táborníci" (bližší vysvětlení pojmu viz knihy J. Foglara) si na ohýnku pod stromem opékali špekáčky a hráli karty, aniž by si uvědomili, že nedodrželi bezpečnou vzdálenost 50m od lesa. Les tedy zcela nečekaně začal "hořet". Nejdříve se oheň snažili uhasit pomocí deky a kabátu, poté přivolali pomoc - ani hasicí přístroje či ruční stříkačka však nebyly mnoho platné, a tak došlo k zásadnímu rozhodnutí povolat hasiče. Byl vyhlášen poplach místní jednotce. Na místo přijel jako první vůz Seat, velitel zhodnotil situaci a vykázal původce požáru z nebezpečného prostoru. Jako druhý vůz přijala cisterna Tatra 815 (CAS 32); příjezd byl komplikován spadlým kmenem, který bylo nutno přeřezat motorovou pilou a odstranit z cesty, poté posádka započala hašení pomocí 1 proudu z pohotovostního navíjáku. Vzápětí dorazila CAS 25 Škoda 706 RTHP. První útočným proudem členové v dýchací technice pronikli do bezprostřední blízkosti ohniska požáru, druhým proudem bylo zajištěno dohašení okolního porostu. Závěrem bylo ohnisko požáru dohašeno z lafetové ptroudnice ze střechy vozidla CAS 32 Tatra 815. Dramatický zásah byl ukončen a s úlevou mohlo býti konstatováno, že došlo jen k nepatrné škodě a královopolští hasiči požár zavčas lokalizovali a provedli jeho likvidaci (t.j. uvedli do patřičných mezí a dohasili); vekou zásluhu na tom měla CAS 32 Tatra 815, která se na letošních Erbovních slavnostech ukázala v akci královopolským občanům poprvé. (Nutno dodat, že ostrých zásahů již od svého uvedení do hotovosti má Tatra za sebou nemálo.)
Po celou dobu slavností jsme zajišťovali požární dozor s technikou.
Slavnostní den byl uzavřen ohnivou show v podání skupiny Paliči (aby nedošlo k omylu, tato skupina nemá s hasiči nic společného). Sbor zajišťoval asistenční službu s technikou a tak se na tuto zdařilou podívanou kromě velkého davu diváků se zájmem dívala i nemalá skupina hasičů, zatímco další na náměstí drželi pohotovost s cisternami CAS 32 i CAS 25. Nutno říci, že představení se obešlo bez našeho zásahu.

FOTOGRAFIE