Hlavní nabídka



2011/10/15 - Součinnostní cvičení s humanitární jednotkou Českého červeného kříže a městskou policií PDF Tisk
Napsal uživatel Vojta   

V sobotu 15. října se zásahová jednotka královopolských hasičů zúčastnila součinnostního cvičení s humanitární jednotkou Českého červeného kříže a městskou policií.

Úkolem hasičů bylo po příjezdu na místo provést hasební zásah v rekreační chatě u Brněnské přehrady. Při průzkumu v zakouřeném objektu byla nalezena zraněná osoba, kterou hasiči vyprostili a na nosítkách transportovali mimo požářiště, kde se jí ujala zdravotnická služba jednotky ČČK.
Po lokalizaci a následné likvidaci fingovaného požáru se pozornost záchranářů přesunula na vodní hladinu Brněnské přehrady, kde šlo o záchranu utonulého potápěče. Posádka hasičů z našeho sboru na motorovém člunu měla za úkol provést jeho záchranu, tj. vytáhnout potápěče z vody do člunu, transportovat ho na břeh a do příjezdu lékařské první pomoci provádět resuscitaci.

Na závěr cvičení provedli hasiči záchranu zraněné osoby z výšky. Pomocí lanové techniky se skupina lezců dostala do koruny stromu a postiženého bezpečným způsobem spustili na laně na pevnou zem.
Mimo jiné měli všichni účastníci cvičení, i kolemjdoucí z řad laické veřejnosti, příležitost sledovat způsob ošetření rozličných zranění, se kterými se měli za úkol vypořádat zdravotníci humanitární jednotky ČČK v jednotlivých modelových situacích.