Hlavní nabídka



2014/08/09 - Pětidenní putování po Vysočině PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Pětidenní putování po Vysočině

9. - 13. 8. 2014

 

Pětidenní výprava odhodlaných členů z řad dorostu, letos do Žďárských vrchů a do údolí řeky Doubravy.

Naše cesta začala v Borové u Poličky, kam jsme dorazili vlakem (po přestupu ve Svitavách). 

Z Borové jsme vyrazili přes les do Pusté Rybné, cestou jsme se zastavili na místě v lese, kde v roce 1945 došlo k výbuchu při odstraňování ponechané munice. Další cesta vedla do vrchů k Rybenským perníčkům - skalnímu útvaru skrytému v lese. Kolem Hraběcí studánky jsme pak došli k dalším skalám - Zkamenělému zámku, Milovským perníčkům a ke Čtyřem palicím.

Další den naše cesta vedla na Milovy, tam jsme využili rybníka ke koupání a vypravili jsme se na hlavní hřeben Žďárských vrchů. Podívali jsme se na Dráteníčky, drsnou cestou jsme vystoupali k Malínské skále, kolem Lisovské skály jsme pak dorazili na Devět skal; v 18:45 hodin dne 10.8.2014 jsme stanuli na tomto nejvyšším vrcholu Žďárských vrchů a druhém nejvyšším vrcholu Českomoravské vrchoviny. Od Devíti skal jsme se sešli podívat k Bílé skále.

Třetí den cesty jsme pokračovali po hlavním hřebeni k Žákově hoře, Na její vrchol jsme nevystoupali, místo toho jsme se podívali ke Stříbrné studánce, u které byla v roce 1970 vyhlášena CHKO Žďárské vrchy. Kolem Žákovy hory jsme dorazili na Cikháj a kolem pomníku partizánského odboje jsme dorazili do Škrdlovic. Tam jsme využili pohostinství místní prodejny potravin, na nocleh jsme došli k rybníku Velké Dářko, spali jsme v písku na jeho břehu.

Čtvrtý den cesty jsme se vrátili do Škrdlovic, tam jsme nasedli na autobus a po přestupu na vlak ve Žďírci nad Doubravou jsme dojeli do zastávky Bílek. Další naše cesta vedla údolím divoké řeky Doubravy, z pozoruhodných míst vzpomeňme zejména hraidsko Sokolohrad na skále vysoko nad řekou.

Poslední den naší výpravy byl ve znamení deštivé cesty k vlaku do města Chotěboře. Odtud nás vlak zavezl do Havlíčkova Brodu, po přestupu na rychlík jsme večer dorazili do Brna.

Výpravy se zúčastnilo 9 a půl členů (jeden z nich s ohledem na domácí povinnosti mohl vyrazit jen na dva dny) a pes.

V průběhu výpravy bylo odloveno 17 kešek (viz www.geocaching.com).

Též byla obohacena sekce "SLAVNÉ VÝROKY".