Hlavní nabídka



2014/09/13 - Erbovní slavnosti PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Tradiční královopolské Erbovní slavnosti se letos ,stejně jako předchozí roky neobešly bez ukázek činnosti dobrovolných hasičů. Diváky neodradilo ani deštivé počasí, které se umoudřilo právě v době našich ukázek.

Nejprve mladší žáci předvedli požární útok ze základny.

Starší žáci potom předvedli uzlovou štafetu - dvě pětice soutežících vázaly postupně základní hasičské uzly, samozřejmě na rychlost.

Poté se přes prostranství prošel "cizí" muž, který upadl na ostrý předmět a z pravého předloktí mu začala v rytmu tepu vystřikovat krev. Vcelku hbitě zakročili dorostenci a dorostenky - provedli prvotní ošetření stiskem v ráně, v tlakovém bodu a figuranta uložili na deku. Poté vytvořili tlakový obvaz, zraněnou osobu naložili na nosítka a provedli zdravotnický transport.

Závěrečná, hlavní uakázka patřila tradičně jednotce sboru dobrovolných hasičů. Na prostranství před školou byl postaven domek, v něm paní vařila na kamnech a kouřilo se z komína. Když tu došlo k požáru sazí v komíně a odtud se požár rychle rozšířil i na budovu. Kolemjdoucí se pokusil oheň alespoň zvenčí zčásti uhasit hasicím přístrojem, což ovšem rozhodně na požár nestačilo, a tak zavolal na tísňovou linku 150. V dolní části prostranství byla "hasičská stanice; hasiči seděli u stolu, čistili boty, opravovali radiostanice, dva leželi pod vozidlem  a prováděli opravu. Když byl vyhlášen poplach, ustrojili se a vyrazili k vozidlům. Další členové dorazili na stanici "z domu" - na kole, popřípadě i na koni. Za chvíli přijela jednotka na místo požáru. Posádka vozu Seat provedla prvotní průzkum a zjistila informace, rovněž vypnula elektrický proud v objektu. Posádka CAS 32 Tatra 815 provedla prvotní zásah - k budově nachastala proud se zvýšeným tlakem, za pomocí vyprošťovací sekery vnikla do objektu, vyvedla ohroženou osobu a proudem uhasila pořár zevnitř objektu. Posádka CAS 25 Š 706 RTHP ("trambusu") mezitím nachystala útočný proud a provedla hasební zásah zvenčí. Kouř z budovy byl odvětrán za pomocí přetlakového ventilátoru. Požár uvnitř komína pak byl uhašen sofistikovanějším způsobem - členové saze uhasili pískem nasypaným shor do komína, kominickým náčiním zbylé saze ze stěn komína očistili; další skupina saze vymetala vymetacím otvorem a na prostranství pak byly tyto dohašeny proudem vody.

Po ukončení ukázky si mohli zájemci zastříkat z hasičské proudnice nebo prohlédnout hasičské vozidlo.

Všichni zájemci si mohli prohlédnout infostánek s fotografiemi, hasičskou výstrojí i výzbrojí;  k vidění byly i historické přilby, hasicí přístroje anebo i poháry ze soutěží. Děti si po ukázkách mohly zastříkat vodou na maketu hořícího domku.

Sbor dobrovolných hasičů po dobu Erbovních slavnostech zajišťoval požární hůídku a zdravotnickou službu.