Hlavní nabídka



2015/07/05 - Tábor JEVIŠOVICE 2015 PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Tábor JEVIŠOVICE

5. - 15. 7. 2015

 

Na začátku prázdnin se odhodlaní členové oddílu mladých hasičů zúčastnili tradičního tábora v Jevišovicích na Znojemsku. Celkem 15 táborníků – kluků i holek od mladších žáků po dorostence prožilo v partě kamarádů úžasných 11 dní. Všichni společnými silami na začátku tábora postavili stany a vybudovali potřebné táborové stavby. Např. umývárnu jsme vyřešili „po hasičsku“. Vyzbrojeni z Brna hadicemi, kádí a kalovým čerpadlem snadno jsme přečerpali vodu na mytí z nedalekého rybníka.

I když byly činnosti s hasičskou technikou nedílnou součástí táborového programu, samotný pobyt v přírodě byl pro mnohé zážitkem. Leckdo z nováčků zažil poprvé jaké to je, když se spí ve stanu nebo pod širákem, jak se rozdělává oheň v peci na vaření nebo jak se sekerou přitesává kůl, když je potřeba zatlouct ho do země. Tábornických činností bylo zkrátka dost a provázely nás po celou dobu našeho pobytu v Jevišovicích.

V parných dnech letošního léta jsme hojně využívali nedaleký rybník. K osvěžení ve vodě se nenechal nikdo dlouze pobízet. Došlo i na plavecké závody a výcvik na nafukovacích člunech. Za možnost těchto vodních radovánek vděčíme panu majiteli, který rybník nechal vyčistit a od té doby se v něm dá koupat. Na oplátku jsme proto neváhali přispět ke zvelebení okolí rybníka a pročistili jeho břeh od napadaných větví.

Dál než do lesů v okolí tábořiště se mladí hasiči podívali dvakrát při celodenních výletech. Poprvé do Znojma a podruhé do Vranova nad Dyjí a Bítova. Ve Vranově se všichni zúčastnili exkurze do vodní elektrárny a v Bítově navštívili muzeum automobilů značky TATRA.

Další navštívenou kulturní atraktivitou bylo hasičské muzeum v nedalekých Jiřicích u Boskovštejna. Málokdo tušil, že hned po prohlídce muzea vypukne tzv. výsadek a cvičně sbalená evakuační zavazadla se budou hodit, protože nikdo neví, jakou šifru v obálce vedoucí připravili, kam bude potřeba jít a kde se bude nocovat. Naštěstí se ukázalo, že obě skupiny zvládají vše potřebné k tomu, aby strávili noc na tajném místě podle instrukcí a všichni se ve zdraví vrátili ještě v noci do tábora.

U závěrečného ohně bylo pak slavnostně předáno více než 20 odznaků specializací, neboť parta, která se letos v Jevišovicích sešla, prokázala, že šikovných kuchařů, spojek, radistů, kutilů, zdravotníků a táborníků má ve svých řadách dost.