Hlavní nabídka



2016/09/17 - Erbovní slavnosti PDF Tisk
Napsal uživatel Tomáš G.   

Tradiční královopolské Erbovní slavnosti se ani letos neobešly bez účasti hasičů.

V 16:30 hodin byl vyhrazen čas na ukázky činnosti. Nejprve mladší žáci předváděli požární útok ze základny. Poté straší žáci předvedli další soutěžní disciplínu - požární útok dle mezinárodních směrnic (CTIF). Na prostranství, které bylo pro ukázky vyhrazeno, byla postavená maketa garáže se zaparkovaným osobním automobilem. V garáži nastal "výbuch benzínu", ozvala se rána a začal hořet oheň; uvnitř zůstal ležet automechanik,který zrovna na automobilu opravoval motor. na místo přiběhla jeho žena, která ihned volala na poplach. Na pomoc ochotně přispěchal soused z okolí a jal se hasit požár hasicím přístrojem. Moc mu to ale nešlo (z čehož plyne poučení, že dobrá vůle je potřeba, ale rovněž je potřeba mít znalosti, dále též, že hasicí přístroje mají být pravidelně kontrolovány). Na místo dorazila hasičská jednotka s technikou. Průzkumná skupina ihned vynesla postiženou osobu z prostoru garáže. Další skupina prováděla prvotní zásah hadicí z navíjáku CAS 32 Tatra 815. O poraněnou osobu se začali starat další členové, jednalo se zejména o ošetření popálenin třetího stupně na obou horních končetinách a méně závažné popáleniny v obličeji. Mezitím z dalšího vozidla (CAS 25) byl proveden definitivní zásah pomocí proudu s pěnou. V prostoru garáže byly nalezeny tlakové lahve, byly vyneseny mimo ohrožený prostor a ochlazovány. Zraněná osoba byla mezitím naložena na nosítka a připravena k transportu na definitivní ošetření.

Během celých Erbovních slavností si zájemci mohli prohlédnout infostánek - bylo zde k vidění historické i současné hasičské vybavení, zájemci si mohli prohlédnout prezentaci fotografií z činnosti sboru.

Děti si mohly zastříkat s vodou na maketu hořícího domečku.

Po celou dobu Erbovních slavností členové sboru zajišťovali požární dozor a zdravotnickou službu. naštěstí hasebního zásahu nebylo potřeba, ani zdravotní služba neměla příliš práce. Nezbývá, nežli si přát, aby se občané Králova Pole s hasiči setkávali při příležitostech, jako jsou Erbovní slavnosti, ale jinak jejich služeb nepotřebovali.